Speeltuintjes houden wijken levendig en kindvriendelijk.

Speeltoestellen verdwijnen uit Almere, en dat doet pijn. Voor veel Almeerders waren die speelplekken het hart van de buurt. Het was de plek waar je als kind de hele middag kon spelen, nieuwe vriendjes maakte, en waar ouders vanaf een bankje in de zon een oogje in het zeil hielden. Maar nu verdwijnen steeds meer van die speeltoestellen uit de wijken, vaak zonder dat bewoners het zien aankomen. En dat voelt alsof een stukje van je jeugd wordt weggehaald.

We horen dit geluid steeds vaker uit de wijken. Mensen spreken ons aan, zowel op straat als via berichten, en delen hun zorgen over de speelplekken die ineens verdwijnen. We zien het zelf ook in onze eigen buurten. Het is pijnlijk om lege veldjes te zien op de plek waar eerst een klimrek of een schommel stond, en te horen hoe kinderen vragen waarom hun favoriete speelplek ineens weg is.

Of het nou in Stedenwijk, Muziekwijk of Almere Buiten is, steeds meer mensen voelen zich genegeerd door de gemeente als het gaat om hun speelplekken. “Toen ik vroeg of er wat terugkwam voor de kleintjes, kreeg ik te horen dat er te weinig kinderen waren,” vertelt een bewoner verontwaardigd. In andere wijken worden populaire speeltuinen weggehaald omdat ze verouderd zouden zijn, maar geld voor nieuwe toestellen is er blijkbaar niet. “Nu hebben onze kinderen helemaal niks meer,” zegt een ouder uit de Harpstraat.

Wij begrijpen de frustratie van bewoners maar al te goed. In sommige buurten, zoals Muziekwijk, staan nog maar een paar verouderde schommels en glijbanen die al lang toe zijn aan vervanging. En in wijken zoals Almere Buiten zijn de speelplaatsen versoberd omdat er zogenaamd geen geld is voor onderhoud. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, en terecht.

Wat we zien, is dat er steeds meer speelplekken verdwijnen zonder overleg, en wat ervoor terugkomt, is vaak niet meer dan een kale ‘natuurspeeltuin’ met wat stenen en paaltjes. Natuurlijk is spelen in de natuur belangrijk, maar kinderen hebben ook uitdagende, gevarieerde speeltoestellen nodig die hun fantasie prikkelen en hun fysieke ontwikkeling stimuleren. Speeltuintjes moeten aantrekkelijk zijn voor kinderen van alle leeftijden, van peuters tot tieners, zodat elk kind in de buurt een plek heeft om te spelen.

Wat wij willen, is dat iedere buurt een plek heeft waar kinderen veilig en vrij kunnen spelen, dichtbij huis. Speelplekken zijn meer dan alleen een paar schommels en glijbanen; ze zijn het kloppend hart van een wijk. Ze zorgen voor gezelligheid, voor verbinding tussen buurtbewoners, en voor herinneringen die een leven lang meegaan. Daarom moeten we zuinig zijn op de speelplekken die er zijn, en ervoor zorgen dat ook de volgende generatie Almeerders de kans krijgt om die mooie momenten te beleven in hun eigen buurt.

Wilt u ons spreken over dit onderwerp of iets anders wat speelt in onze stad? Wij willen het graag van u horen! Meld u aan voor ons inloopspreekuur en deel uw ervaringen, zorgen en ideeën. Samen werken we aan oplossingen voor een beter Almere.

Mailen mag ook: hallo@leefbaaralmere.nl

Je kan ook je telefoonnummer achterlaten en een raadslid zal snel contact met je opnemen

Wilt u ons spreken over dit onderwerp of iets anders wat speelt in onze stad? Wij willen het graag van u horen!

Mailen mag ook: hallo@leefbaaralmere.nl

Je kan ook je telefoonnummer achterlaten en een raadslid zal snel contact met je opnemen